Diabetische voet

De praktijk heeft een samenwerkingsovereenkomst voor de medisch noodzakelijke voetbehandelingen Diabetische voetzorg met onderstaande podotherapiepraktijken :

Voetzorg Stedebroec in Grootebroek

Groepspraktijk Hoorn

Podotherapiepraktijk Westfriesland in Medemblik

Heeft u recht op een vergoeding van het medisch noodzakelijke gedeelte van uw diabetische voetbehandeling vanuit de basisverzekering? Uw huisarts zal u dan doorverwijzen naar een podotherapeut voor een jaarlijks voetonderzoek. De podotherapeut zal dan de Sim classificatie en het zorgprofiel voor u vaststellen en een behandelplan maken welke medisch noodzakelijke zorg voor vergoeding in aanmerking komt. 

Kiest u ervoor buiten de medisch noodzakelijke voetzorg ook de cosmetische voetzorg tijdens de behandeling af te nemen dan worden de kosten hiervoor apart in rekening gebracht.

Diabetes en uw pedicure

Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt. Het is een veelvoorkomende ziekte die aangeboren kan zijn maar ook een ouderdomsvorm heeft. Veel mensen weten niet eens dat ze diabeet zijn en niet zelden wordt bij toeval door een pedicure ontdekt dat iemand Diabetes heeft doordat een wondje aan de voet niet geneest.

Het is heel erg belangrijk de bloedsuikerspiegel zo in te stellen dat deze binnen bepaalde grenzen blijft. Hierdoor kunnen complicaties worden voorkomen of uitgesteld. het stabiel houden van de suikerwaarden kan door een dieet, met of zonder tabletten of insuline. Een goed ingestelde diabetes is daarom van zeer groot belang.

Door de wisselende suikerwaarde in het bloed bij diabeten wordt er veel gevraagd van de slagaders en aders. Vooral de bloedtoevoer in de voeten heeft het zwaar zodat er vaak een specifiek ziektebeeld ontstaat zoals:

o Angiopathie:

Een bloedvatafwijkingen die leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd. Als gevolg van de verminderde bloedtoevoer zal de kans op infecties vergroten en zal een wondje minder snel genezen. Dit kan in een ernstig geval zelfs leiden tot verlies van tenen of zelfs een deel van de voet.

o Neuropathie:

Dit zijn complicaties aan de zenuwbanen, waarbij de gevoelszin vermindert met name in de voeten en onderbenen. Men  heeft vaak een doof gevoel in de voeten (het gevoel op watten te lopen). Ook kan een wond minder snel worden opgemerkt  omdat men deze niet op tijd kan waarnemen. Men voelt geen pijn. Men krijgt een droge, dunne huid door de verminderde werking van zweetklieren. Hierdoor kunnen er ook eerder wondjes  ontstaan.

Bij aantasting van de zenuwen in de voet kan er een afwijkende voetstand of instabiel looppatroon ontstaan. De kans op overdrukplekken/klachten op de tenen, onder de voet, hiel en enkel wordt groter.

o Ulceratie (wondvorming):

Is veel voorkomend bij de diabetische voet en moet nauwkeurig behandeld en gezien worden. Slecht zittende schoenen, maar zelfs naadjes van sokken kunnen wondjes creĆ«ren die niet gevoeld worden door  iemand bij wie het oppervlakkige gevoel verminderd is.



Deel deze pagina